به گزارش پایگاه خبری پیام خانواده؛ «ایران انرژی هستهای میخواهد تا با ساخت بمب اتم دنیا را نابود کند.» این جمله، شعاری است که سالها رسانههای معاند با فریاد زدن آن در بلندگویهای بینالمللی، سعی در محکوم کردن دستیابی ایران به انرژی هستهای میکنند.درحالی که ایران دنبال ابزاری برای نابودی دنیا نیست، دنبال راهی است تا بتواند بدون نیاز به بیگانه، زندگی مردمانش را آباد کند. در واقع سرکردگان این رسانههای به ظاهر ایرانی از بمب اتم نمیترسند، آنها از روزی میترسند که حتی ایران نیازی به آوردن اسم قدرتهای جهان را هم نداشته باشد، چه برسد به دراز کردن دستی برای کمک! قدرتی که میتواند از هر بمب اتمی برای آنها نابودکنندهتر باشد.مقام معظم رهبری در یکی از سخنرانیهای اخیر خود در خصوص دلیل ترس مستکبران از دستیابی ایران به انرژی هستهای فرمودند: «ایران با دستیابی به انرژی هستهای حرکت عظیمی را در پیش گرفته و وجهای را در اختیار ملت خودش قرار داده است. صنعت هستهای موجب پیشرفت کشور و توانمندی آن در عرصههای مختلف فنی، اقتصادی، سلامت و... شده و به مردم ایران آبرو میبخشد. این صنعت کلید پیشرفت در بخشهای مختلف بوده و باید از آن برای زندگی بهتر مردم استفاده کرد.
کد خبر: 18487
تاریخ انتشار: ۲۳ تیر ۱۴۰۴ - ۱۷:۰۸
- چاپ

بیماران صعبالعلاج که سالیان سال چشم انتظار داروهای وارداتی بودند، با ساخت رادیوداروها در ایران از خطر مرگ نجات پیدا میکنند.
امروزه از انرژی هستهای در اکثر صنایع کشور و علم پزشکی استفاده میشود تا روز به روز زندگی را برای ایرانیها تسهیل کند. پزشکی هستهای یکی از نمونههای بسیار عالی و صلحآمیز از تکنولوژی هستهای در مراکز درمانی است که بسیاری از بیماران صعب العلاج را از مرگ نجات میدهد.محمد مهدی مدرس متخصص پزشکی هستهای و سرپرست بخش پزشکیهستهای بیمارستان بقیهالله (عج) در گفت و گو با فارس در خصوص این طب نوین میگوید: پزشکی هستهای پیوندی میان تکنولوژی و پزشکی است که ماحصل تلاشهای تکنولوژی هستهای، رادیو داروهایی است که برای تشخیص و درمان بیماریهای بسیاری استفاده میشود.
وی درخصوص چگونگی تشخیص بیماریها از طریق پزشکی هستهای توضیح میدهد: در این تخصص با استفاده از ثبت و آشکارسازی پرتو رادیو داروها، از ارگانهای مورد نظر تصویربرداری شده و تشخیص انجام میشود. در زمینههای سرطانشناسی، تشخیص بیماریهای قلبی و عروقی از جمله گرفتگی شریانهای قلبی، خونرسانیهای مغزی و همچنین مشکلات استخوانی میتوان از علم پزشکی هستهای بهره گرفت. تمام ارگانهایی که در داخل بدن است در رشته پزشکی هستهای قابل ارزیابی است.مدرس درخصوص تفاوت تشخیص بیماریها از طریق پزشکی هستهای با روشهای دیگر مانند سی تی اسکن وام. آر. آی میگوید: تفاوت عمده تشخیص از طریق پزشکی هستهای با سایر روشها این است که در این طب با بررسی متابولیسم و فعالیت سلولی، بیماری را در سطح سلولی مولکولی ارزیابی میکنیم.در واقع مواد و مولکولهایی را نشان دار کرده و وارد بدن میکنیم تا بتوانیم با استفاده از آنها متابولیسم آن ناحیه از بدن را در سطح سلولی و مولکولی بررسی کنیم.به عنوان مثال اگر استخوان فردی دچار شکستگی غیر مشهود شده باشد اما به وسیله سی. تی. اسکن و رادیولوژی قابل تشخیص نباشد میتوانیم از طریق پزشکی هستهای تغییرات اولیه را قبل از تغییرات ساختاری را تشخیص دهیم.
مدرس در خصوص درمان بیماریها از طریق طب هستهای میگوید: در حال حاضر درمان برخی از بیماریهای صعب العلاجی مانند سرطان که با روشهای معمولی قابل درمان نیست، برعهده پزشکی هستهای است. در واقع اگر پزشکی هستهای را حذف کنیم، تعدادی از بیماران سرطانی دیگر قابل درمان نخواهند بود.وی درخصوص چگونگی درمان سرطان به وسیله پزشکی هستهای میگوید: برای بیماری سرطان، روشهای مختلف درمانی وجود دارد اما در بعضی از انواع بدخیمی روشهای پزشکی هستهای تأثیرگذارتر است. در این روش، ماده پرتوزا دقیقاً در ناحیهای که دچار تومور و متاستاز شده جذب میشود و همان نقطه را تحت پرتو درمانی قرار میدهد. در نتیجه ما میتوانیم مقدار پرتو زیادی را در نقطه ایجاد کنیم، بدون اینکه آسیب عمدهای به سایر ارگانها بیمار وارد شود. مدرس درخصوص اهمیت دستیابی به فناوری هستهای برای درمان سرطانها توضیح میدهد: در روشهای پزشکی هستهای تشخیص و درمان یک بیماری مانند سرطان رکن اصلی رادیو دارو است؛ اگر رادیو دارو نباشد تشخیص و درمان تعطیل میشود. رادیو دارو رکن اصلی کار پزشکی هستهای است. دستگاهها، دوربینها و رادیودارو پایههای تشخیص و درمان در پزشکی هستهای هستند. اگر رادیو دارو نباشد ما خلع سلاح میشویم.
وی درباره رادیو داروها میگوید: خوشبختانه در حال حاضر در زمینه کیتهایی که در پزشکی هستهای به عنوان رادیو دارو استفاده میشود وابستگی خاصی به خارج از کشور نداریم. کیتهای سردی که به ما تحویل داده میشود تماماً در ایران تولید میشود. حتی نمونهای از دستگاههای تصویربرداری توموگرافی اسپکت «SPECT» که برای تشخیص استفاده میشود تماماً «از نظر سختافزاری و نرمافزاری» داخل ایران ساخته میشود که این موضوع مایه افتخار است.گفتنی است که تعداد قابل توجهی از این دستگاهها در مراکز مختلف دانشگاهی کشور مانند بیمارستانهای امام خمینی (ره)، بقیه الله (عج)، شریعتی، شهید صدوقی یزد و... فعال است.
مدرس در پاسخ به این پرسش که آیا پرتوگیری بیمار در روشهای تشخیصی و درمانی در پزشکی هستهای برای بیمار و اطرافیانش عوارضی دارد یا خیر؟ ، توضیح میدهد: مردم باید بدانند مقادیری که از رادیوداروها برای تشخیص بیماریها در پزشکی هستهای استفاده میشود، بسیار ناچیز بوده ومیزان پرتودهی به بیمار کاملاً در حد توجیهپذیر است و معمولاً پرتوگیری سایرین و همراهان زیر حد مجاز است.این تکنولوژیها و این روش از درمان در کنار در نظر گرفتن ایمنی بیمار شکل میگیرد و تکامل پیدا میکند؛ یعنی تلاش بر این است که حداقل میزان پرتو به بیمار برسد و حداکثر منفعت را از این روشهای درمانی به دست آورد. زمانی که متخصص تشخیص میدهد که بیمار باید از یکی از روشهای پزشکی هستهای استفاده کند، تمامی فواید و عوارض آن را در ذهن خود محاسبه کرده است.وی درباره عوارض تشعشعات بیماران تحت درمان توسط طب هستهای برای اطرافیانشان توضیح میدهد: پس از انجام کار تشخیصی این بیماران به دلیل مقدار ناچیز و قابل اغماض اشعه و پرتویی که از آنها ساطع میشود خطری برای دیگران ندارند؛ بنابراین بیمار پس از اتمام کار تشخیص میتواند از بخش پزشکی هستهای خارج شده و وارد اجتماع شود و نیاز به قرنطینه ندارد.اما در خصوص روشهای درمانی با رادیودارو بیمار به مدت لازم در بخش درمانی قرنطینه شده و پس از آن که میزان پرتو ساطع شده به زیر حد مجاز برسد ترخیص میشود. معمولاً توصیه میشود که در ۲۴ ساعت اول مدت زمان طولانی «چند ساعت» در کنار خانمهای باردار و نوزاد نباشند.